Forskriftene innen elsikkerhetsområdet viser ofte til normer som beskriver hvordan kravene i forskriftene kan oppfylles. Forskriftene med veiledning, og de normene det vises til, viser samlet sett til det sikkerhetsnivået som skal legges til grunn. Det er derfor viktig at alle som utfører arbeid relatert til elektrisk anlegg og utstyr er godt kjent med disse normene.
Det er imidlertid bare forskriftene som er juridisk bindende. Løsninger som avviker fra veiledninger og normer vil derfor kunne benyttes forutsatt at den valgte løsningen oppnår minst samme sikkerhetsnivå som om veiledningene og normene hadde blitt benyttet. Avvikende løsninger fra veiledninger og normer skal imidlertid begrunnes og dokumenteres.
I tillegg til de normene som forskriftene viser til finnes det også bransjestandarder, spesifikasjoner, guider etc. som inneholder mer detaljerte og konkrete løsningsbeskrivelser basert på aktuelle forskrifter og normer. I likhet med normene er det frivillig å benytte seg av disse.
Begrepene norm og standard er synonyme. Det er Norsk Elektroteknisk Komité (NEK) som fastsetter elektrotekniske normer (standarder) i Norge. NEK er også det norske medlemsorgan i International Electrotechnical Commission (IEC) og European Committee for Electrotechnical Standardization (CENELEC). Gjennom Norges medlemskap i CENELEC er vi forpliktet til å implementere alle Europanormer fra CENELEC som norske elektrotekniske normer (NEK EN).
Normer, standarder, spesifikasjoner, guider etc. er ikke fritt tilgjengelig på internett, men kan kjøpes fra ulike aktører i trykte eller elektroniske utgaver.
En beskrivelse av de mest aktuelle normene innen elsikkerhetsområdet finner du nedenfor. Dersom du har spørsmål relatert til normene, anbefaler vi NEKs FAQ som inneholder en mengde spørsmål/svar og tolkninger. Du finner denne databasen ved å klikke på «Vis FAQ» ute på kanten av denne siden.
Se relevante lover.
Se relevante forskrifter.
NEK 399 – Tilknytningspunkt for elanlegg og ekomnett
NEK 399 omhandler tilknytning mellom sluttbrukers elanlegg og ekomnett mot tilsvarende allment nett. Normen spesifiserer krav til utforming av tilknytningspunkt, eierforhold, ansvar og plikter til involverte parter – og danner grunnlag for privatrettslig avtale mellom partene.
Formålet med normen er å til rette for effektiv samhandling, forutsigbarhet og størst mulig grad bruk av standardiserte løsninger. Normen spesifiserer også krav til design, utforming og test av tilknytningsskap.
Normen gjelder for nye bygninger, men anbefales også brukt ved større ombygginger.
Les mer på www.nek399.no
NEK 400 – Elektriske Lavspenningsinstallasjoner
NEK 400 er en av de mest sentrale normene innenfor elektriske lavspenningsanlegg. Dette er en samling av flere delnormer hvor hver delnorm (bortsett fra normene i del 8 som er rent nasjonale) er forankret i tilsvarende internasjonal norm fra CENELEC og/eller IEC.
Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg viser til NEK 400 som en metode for å oppfylle forskriftens sikkerhetskrav. Denne normen legges derfor til grunn for utførelsen av de fleste lavspenningsanlegg.
Delnormen NEK 400-8-823, også kalt bolignormen, er spesielt rettet mot elektriske installasjoner i boliger. Denne er særlig relevant for alle som skal bygge ny bolig.
NEK 400 har også to tilhørende tekniske spesifikasjoner, «NEK 400 bolig» og «NEK 400 landbruk». Dette er tekniske spesifikasjoner for planlegging, installasjon, verifikasjon og dokumentasjon av elektriske installasjoner i henholdsvis boliger og landbruksbygninger. Spesifikasjonene er en forenklet og konservativ tolkning og beskrivelse av kravene i NEK 400, dvs. at de løsninger og føringer som gis, er godt innenfor rammen av kravene i NEK 400.
Les mer på www.nek400.no
NEK 405 – Elkontroll og termografering
Kontroll av elektriske lavspenningsinstallasjoner er en tjeneste markedet og samfunnet har stor nytte av. Mange branner er forårsaket av elektrisk feil eller feil bruk av elektrisk utstyr. Dersom feil kan oppdages og utbedres, og feil bruk forebygges, uten at skade skjer, kan menneskeliv og betydelige verdier spares.
NEK 405 (samlet utgave) omhandler krav til kvalifikasjoner for kontrollforetak, faglig leder og elkontrolløren. Videre inneholder serien krav til hvordan en elkontroll skal utføres og dokumenteres.
Normsamlingen inneholder følgende delnormer:
NEK 405-1 fastsetter krav til kompetanse, sertifisering og opprettholdelse av kompetanse for personell som skal utføre, samt krav til utførelsen av elektrotermografi.
NEK 405-2 fastsetter krav til kompetanse, sertifisering og opprettholdelse av kompetanse for personell som skal utføre, samt krav til utførelsen av, kontroll med elektriske lavspenningsinstallasjoner og elektrisk utstyr i bolig.
NEK 405-3 fastsetter krav til kompetanse, sertifisering og opprettholdelse av kompetanse for personell som skal utføre, samt krav til utførelsen av, kontroll med elektriske lavspenningsinstallasjoner og elektrisk utstyr i næringsbygg.
NEK 405-4 fastsetter krav til kontrollforetak som skal forestå kontroll av elektriske installasjoner i henhold til NEK 405-serien.
NEK 405-10 fastsetter krav til elkontroll i kontrollpliktige fiske-, fangst- og lastefartøy med største lengde opp til 24 meter.
Les mer på www.nek405.no
NEK 420 – Elanlegg i eksplosjonsfarlige områder
NEK 420 inneholder norske normer for områdeklassifisering og elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder. Normene er en meningstro oversettelse av tilsvarende europanormer fra CENELEC og internasjonale normer fra IEC. NEK 420 er utarbeidet med sikte på å være henvisningsgrunnlag for nasjonale forskrifter forvaltet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Direktoratet for arbeidstilsynet (DAT) og Petroleumstilsynet (Ptil).
Eksplosjonsfarlige områder finner vi først og fremst innen oljeindustrien, gruveindustrien, prosessindustrien og distribusjonsleddene for petroleumsprodukter, men også innen andre industrier og virksomhetsområder som f.eks. næringsmiddelindustrien, den farmasøytisk industrien, metallindustrien, avfallsdeponier, i landbruket og ikke minst i et økende antall lokale anlegg for bruk av propan og husholdningsgass.
NEK jobber med en oppdatering av NEK 420, og vil lansere en bokserie med normer som samlet sett vil erstatte NEK 420:2010. Bokserien vil bestå av NEK 420A, NEK 420B, NEK 420C og NEK 420D. Normserien gir veiledning og setter krav til elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder. De ulike delene beskriver blant annet prosjektering, valg av utstyr, utførelse, vedlikehold, reparasjon, områdeklassifisering og krav til gruver.
NEK 420A er en normsamling som omhandler eksplosjonsfarlige områder, med tanke på valg av utstyr, utførelse, inspeksjon og vedlikehold av installasjoner, reparasjon, overhaling og utbedring av utstyr, samt prosjektering, installasjon og vedlikehold av varmekabelanlegg.
NEK 420B er en normsamling som omhandler klassifisering av eksplosjonsfarlige områder, både for eksplosive gassatmosfærer og for eksplosive støvatmosfærer.
NEK 420C og D er foreløpig ikke utgitt.
Les mer på www.nek420.no
NEK 439 – Lavspenningstavler og kanalskinnesystemer
NEK 439 er en normsamling i tre deler som omhandler generelle krav og utforming, elektriske lavspenningstavler for spesielle formål, samt spesifikasjoner av disse. Normsamlingen omtales ofte som «Tavlenormen».
NEK 439 Del A inneholder del 1-3, generelle krav til elektriske lavspenningstavler inkludert de spesifikke kravene for tavler som skal betjenes av henholdsvis sakkyndige personer og ikke-sakkyndig personer.
NEK 439 Del B inneholder del 4-7, krav til mer spesialiserte tavler og kanalskinnesystemer.
NEK 439 Del C inneholder del 0, en guide for spesifisering og er beregnet for anleggseiere og andre bestillere.
NEK 400 stiller krav om at elektriske lavspenningstavler skal være bygget i henhold til NEK 439.
Les mer på www.nek439.no
NEK EN 60204-1 – Maskiners elektriske utrustning
Normen «NEK EN 60204-1 utgave 5 – Maskinsikkerhet – maskiners elektriske utrusting: Del 1. Generelle krav» omfatter valg og prosjektering av elektrisk utstyr og elektrisk installasjon på maskiner. Dette er en generell norm som kan benyttes for mange forskjellige typer maskiner der det ikke finnes en dedikert norm.
NEK EN 50110-1 – Sikkerhet ved arbeid i og drift av elanlegg
Normen gjelder for all drift og for alt arbeid på, eller i nærheten av, elanlegg, uavhengig av spenningsnivå, dvs. alt fra ekstra lav spenning til høyspenning. Begrepet høyspenning omfatter spenninger over 1000 V a.c. og 1500 V d.c.
Elanlegg er konstruert for å produsere, overføre, omforme, distribuere og anvende elektrisk energi. Visse anlegg er stasjonære og fastmonterte, slik som f.eks. fordelingsanlegg i industrien eller i næringsbygg. Noen anlegg er midlertidige som f.eks. anlegg på byggeplasser og andre er bevegelige eller flyttbare enten mens de er spenningssatt eller de er i spenningsløs eller ikke-oppladet tilstand. Eksempler på dette kan være elektrisk drevne gravemaskiner i steinbrudd eller åpne kullgruver.
Denne normen spesifiserer krav til sikker drift av elanlegg og sikkert arbeid på, eller i nærheten av, elanlegg. Kravene gjelder for alle prosedyrer i forbindelse med drift, arbeid og vedlikehold av elanlegg. Kravene gjelder for, i tillegg til alt arbeid på elanlegg, alt annet arbeid som f.eks. entreprenørvirksomhet i nærheten av luftlinjer eller jordkabler når det er risiko til stede pga. elektrisk fare.
Normen gjelder ikke når ikke-sakkyndige personer benytter anlegg eller utstyr som tilfredsstiller relevante installasjons- og utstyrsnormer og som er konstruert for bruk av ikke-sakkyndige personer.