Selv om elmateriell kan kjøpes av hvem som helst, er det kun registrerte virksomheter som kan installere materiellet. Butikkene som selger elmateriell er pålagt å informere deg om dette, før kjøpet gjøres.
Du kan heller ikke installere elmateriell selv for deretter å be en godkjent installatørbedrift om å koble det til anlegget i huset. Det er brudd på forskriftene. Dessuten er det ingen seriøse virksomheter som påtar seg ansvar for et arbeid de ikke har kontroll med utførelsen av.

Kjøp med livet som innsats
Den største kundegruppen i detaljbutikkene som kjøper elmateriell er sannsynligvis «hobbyelektrikeren». I troen på at dette skal lønne seg økonomisk, lar de seg lokke. Det kan tvert i mot bli en kostbar affære, og også med livet som innsats.
Det lokale eltilsyn (DLE) avdekker elektriske anlegg som er bygget av ufaglærte, og med alvorlige feil. Ofte er det tilfeldigheter som avgjør om dette går bra, eller om det fører til brann og strømskader.
Småbarnspappaen lekte hobbyelektriker og satte fyr på barnerommet.
LES MER
Bygging av elektriske anlegg er strengt regulert gjennom lover, forskrifter og normer. Det er ikke uten grunn at elektrikeren har en solid utdanning!
Vil du kjøpe elmateriellet selv og bruke registrert installatør til å montere det, er det mulig. Men du bør vurdere om det virkerlig lønner seg. Er du sikker på hva elektrikeren trenger fra kabelsko til downlights? Erfaringer viser at kunden ikke får med seg alt. Resultatet blir at elektrikeren må vente mens kunden skaffer utstyret, eller at elektrikeren må ta turen til grossisten sin. Det skjer også at utstyret som er kjøpt inn i verste fall ikke er godkjent, eller elektrikeren må bruke unødvendig lang tid på å finne ut hvordan det monteres, kobles eller programmeres. Kanskje er det kjøpt feil type dimmer som ikke virker sammen med downlightsene. Da vil det gå mye tid på feilsøking og å anskaffe ny type dimmer.
Ulovlig elektroinstallasjon
- Elektrisk installasjon utført av ufaglært.
- Installasjon som anses farlig og kan føre til berørings- og brannfare.
- Markedsføring av elektriske arbeider uten tilstrekkelig kompetanse og kvalifikasjoner jf. krav i fek*.
- Installatører som ikke er registrert i Elvirksomhetsregisteret, men står som ansvarlig for utvidelse eller nyanlegg, eller utfører elektroinstallasjoner.
- Elektrikere som utfører og selvstendig påtar seg ansvar for installasjon hos tredjepart uten å tilfredsstille krav i fek*.
Opplysningsplikt
Leser du teksten med liten skrift nederst på annonsen eller på merkelappene langs hyllekanten, står det forhåpentligvis «Kan kun installeres av en registrert installasjonsvirksomhet». Den som selger eller markedsfører elektrisk materiell har plikt til å opplyse kunden om at elektrisk materiell kun kan installeres av en registrert installasjonsvirksomhet.

Opplysningen skal gis skriftlig og på en tydelig måte ovenfor forbrukeren. Merkingen skal plasseres på et synlig sted på eller i umiddelbar nærhet til materiellet og i forbindelse med markedsføringen av materiellet. Les mer om opplysningsplikten
Bruk alltid registrert installasjonsvirksomhet
En installasjonsvirksomhet er en elvirksomhet som kan prosjektere, bygge og reparere elektriske anlegg. Alle virksomheter som utfører arbeid knyttet til elektriske anlegg og utstyr skal være registrert i myndighetenes sentrale register for elvirksomheter; Elvirksomhetsregisteret.
Det er ikke tilstrekkelig med oppføring i Brønnøysundregisteret og fin nettside.
Du er som eier ansvarlig for at det benyttes registrerte virksomheter til arbeid på ditt elektriske anlegg og utstyr.