Når lysrør begynner å blinke tyder det på at de nærmer seg endt levetid. Noen ganger kan det også se ut som om lysrøret bare gløder litt i hver ende. Da vil armaturen prøve å tenne lysrøret kontinuerlig.
Det kan føre til overoppheting av armaturen som igjen utgjør en brannfare. Armaturen skal derfor ikke bli stående slik over lengre tid. Skift lysrør og tennere!
PCB-kondensatorer i lysarmaturer
PCB er ansett som én av verdens farligste miljøgifter og har blant annet blitt brukt i kondensatorer i lysarmaturer. Dette i seg selv utgjør ingen risiko med tanke på elsikkerhet, men det har vist seg at PCB er miljøfarlig og kan medføre alvorlige heleskader hos mennesker og dyr. På bakgrunn av dette skal alle lysarmaturer med kondensatorer produsert før 1980 tas ut av bruk dersom det ikke kan bevises at de er frie for PCB. Forbudet trådte i kraft 1. januar 2005 for kondensatorer i damplampearmaturer og innendørs lysrørarmaturer og 1. juli 2007 for kondensatorer i utendørs lysrørarmaturer, jf. Produktforskriften § 2-1.
PCB finnes hovedsakelig i kvikksølvdamplamper fra årene 1960-80 og lysrørarmaturer fra perioden 1965-80. Noromalt sett trenger man fagfolk (elektriker) for å kontrollere armaturen. I et lysarmatur der kondensatoren ikke er skjult kan du forsøke å sjekke årstallet. Det kan for eksempel stå: 7.69 (juli 1969) eller 42.69 (uke 42 1969), eventuelt skråstrek i stedet for punktum. Årstallet er viktigst! Hvis kondensatoren er fra 1960-79, skal den i utgangspunktet regnes som PCB-holdig. Den må eventuelt analyseres for å utelukke PCB.
Kasserte kondensatorer med PCB skal leveres hele til mottak for farlig avfall. Kondensatorene kan også leveres som EE-avfall som en del av lysarmaturen.
Mer informasjon om PCB finnes hos Miljødirektoratet: www.miljødirektoratet.no