Sikringsskapet er selve hjertet i det elektriske anlegget. All strømmen du bruker går gjennom sikringsskapet. Sikringsskapet er et knutepunkt med store belastninger og risiko for varmgang dersom det oppstår en feil, selv med automatsikringer.
Det kan også forekomme feil og varmgang i nyere sikringsskap med automatsikringer. Det skyldes gjerne at sikringsmateriellet ikke fungerer som det skal, at det er en overspenning eller at det har skjedd en feil ved montering eller arbeid i sikringsskapet.
Vær klar over at slike feil kan utvikle seg over tid og først bli alvorlige etter lang tid, kanskje flere år. Det er imidlertid begrenset hvor mye du selv får kontrollert i et nyere sikringsskap.
Du bør likevel regelmessig ta en titt i sikringsskapet.
- Legg hånda utenpå dekselet og kjenn etter varme sikringer.
- Rare lukter og lyder eller blinking i lyset kan også være tegn på at noe er galt.
Ta kontakt med en elektriker dersom du er i tvil. Gå til Elvirksomhetsregisteret og finn elektriker.
Beskyttelsesvern
Enten det gjelder sikringsskapet hjemme, på hytta eller på jobben, så er det et vern som skal beskytte det elektriske anlegget mot kortslutninger og overbelastninger. Det kan også finnes vern som beskytter mot jordfeil eller overspenninger. Hvordan du skal betjene og etterse sikringsskapet, vil være avhengig av alder, innhold, konstruksjon og hvordan du bruker det elektriske anlegget.
Pass på at det ikke oppbevares papirer eller andre brennbare materialer i sikringsskap og tavlerom. Dette antenner lett dersom det oppstår kortslutninger eller varmgang. Pass også på at det ikke er åpne hull i sikringsskapene, og hold skapdører lukket til enhver tid. Hvis det skulle begynne å brenne, bidrar dette til å redusere risikoen for at den sprer seg og det reduserer lufttilførselen til brannen.
Tilgang til, og betjening av, sikringstavler
Enkelte større sikringstavler og tavlerom kan være konstruert slik at de kun skal betjenes av sakkyndige eller instruert personell. Det finnes også eldre tavler hvor det ikke nødvendigvis er formelle krav til hvem som kan betjene dem, men hvor det allikevel vil være fornuftig å begrense tilgangen. Feil betjening av store sikringstavler kan føre til personskader og skader på det elektriske anlegget.
Se informasjon om instruert personell
Faglig kontroll av sikringsskap og tavler
Statistikken viser at mange branner i virksomhetsbygg starter i nettopp sikringsmateriell. Som et ledd i virksomhetens internkontroll bør det derfor inngå regelmessig faglig kontroll av sikringsskap og tavler, herunder termografering. Ved å termografere det elektriske anlegget kan man påvise komponenter med høye temperaturer og dermed oppdage varme og brannfare på et tidligere tidspunkt. Dette gjør det mulig å rette opp feilen før den fører til strømbrudd, driftsstans eller i verste fall brann.