Lyse Elnett

  • Skrift
  • Kontakt
  • Logg inn

Bedriftselektriker

Mange virksomheter har egne elektrofagfolk blant sine ansatte. Dette gjelder spesielt i industrien. En bedriftselektriker kan likevel ikke utføre arbeider på det elektriske anlegget, eller tilknyttede maskiner og utstyr, helt uten videre.

Den som har det faglige ansvaret for drift og vedlikehold av arbeidsgiverens egne lavspenningsanlegg, eller små, enkle høyspenningsanlegg, skal ha kompetanse iht. kravene i fek (se link under). I tillegg må foretaket være registrert i DSB sitt Elvirksomhetregister. Hva som faller inn under begrepet «små, enkle høyspenningsanlegg» avgjøres av DSB i hvert enkelt tilfelle, men et eksempel er konstantstrøm serieringer for flyplassbelysning.

«Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr»

Registrering i Elvirksomhetsregisteret

Klikk for mer info

Alle virksomheter som utfører arbeid knyttet til elektriske anlegg, og reparasjon av elektrisk utstyr, skal registreres i DSB sitt Elvirksomhetsregister. Dette gjelder også virksomheter som med egne ansatte foretar «Drift og vedlikehold av virksomhetens egne elektriske lavspenningsanlegg» eller «Bygging, drift og vedlikehold av virksomhetens egne elektriske lavspenningsanlegg». Registreringsplikten er å finne i fek § 3.

Registrering av underenhet og arbeidsoppgave

Registreringsplikten gjelder i utgangspunkt alle underenheter/bedrifter i et foretak som benytter sine egne ansatte til å utføre arbeidet på deres elektriske anlegg. Det er imidlertid gitt åpning for at et foretak kan benytte egne ansatte til arbeid på egne elektriske lavspenningsanlegg tilhørende andre underenheter under samme foretak. Det er da den underenheten som utfører arbeidet som skal registreres.

  • En underenhet/bedrift som kun benytter egne ansatte til å drifte og vedlikeholde egne elektriske lavspenningsanlegg, skal registreres med arbeidsoppgaven «Drift og vedlikehold av virksomhetens egne elektriske lavspenningsanlegg».
  • En underenhet/bedrift som benytter egne ansatte til å bygge, drifte og vedlikeholde egne elektriske lavspenningsanlegg, skal registreres med arbeidsoppgaven «Bygging, drift og vedlikehold av virksomhetens egne elektriske lavspenningsanlegg.».
  • En underenhet/bedrift som benytter egne ansatte til også å bygge, drifte og vedlikeholde elektriske lavspenningsanlegg tilhørende andre underenheter/ bedrifter under samme foretak, skal registreres med arbeidsoppgaven «Bygging, drift og vedlikehold av virksomhetens egne elektriske lavspenningsanlegg.». Alternativt kan underenheten være registrert som en ordinær tilbyder i tredjepartsmarkedet med arbeidsoppgavene «Prosjektering av andres elektriske anlegg» og «Bygging, drift og vedlikehold av andres elektriske anlegg». I så fall skal ikke de andre nevnte arbeidsoppgavene benyttes.

Faglig ansvarlig

En elektriker utfører arbeid i sikringsskap

Alle registrerte elvirksomheter må ha en faglig ansvarlig. Det er en forutsetning at den faglig ansvarlige er fast ansatt i foretaket. Foretaket er også ansvarlig for at den som har det faglige ansvaret utøver arbeidet og er tilgjengelig innenfor foretakets normale arbeidstid. Den som har det faglige ansvaret kan ikke samtidig inneha en stilling med sammenfallende, eller delvis sammenfallende, arbeidstid i et annet foretak. Mer om dette er å finne i fek § 5.

Kvalifikasjonskravene til den faglige ansvarlige finnes i fek § 7.

Den som skal ha det faglige ansvaret for drift og vedlikehold av arbeidsgiverens egne lavspenningsanlegg, eller små, enkle høyspenningsanlegg, må tilfredsstille minst ett av følgende krav:

  1. Har relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha opparbeidet minst tre års relevant praksis etter endt utdanning.
  2. Har relevant fagbrev for de aktuelle arbeidsoppgavene og tre års relevant praksis fra de anleggstyper som fagbrevet omfatter.

Relevant fagbrev kan f.eks. være fagbrev som elektriker, automatiker eller energimontør. Vedkommende kan imidlertid kun være faglig ansvarlig for drift og vedlikehold av anleggs- og utstyrstyper som faller innenfor sitt eget kompetanseområde.

Den som skal ha det faglige ansvaret for bygging, utvidelser eller endringer av arbeidsgivers egne elektriske anlegg, må oppfylle kravene i fek § 7 første ledd.

Dette betyr at faglig ansvarlig må tilfredsstille kravene i punkt 1 ovenfor, altså ha relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha opparbeidet minst tre års relevant praksis etter endt utdanning. Det er imidlertid ikke et krav at vedkommende har bestått installatørprøven (fek § 7 andre ledd), så lenge bedriften kun utfører arbeid på sitt eget elektriske anlegg.

Person som skal utføre oppgaver

Bildet av en elektriker

Personer som skal utføre oppgaver knyttet til bygging, drift og vedlikehold av arbeidsgiverens egne lavspenningsanlegg skal oppfylle kravene i fek § 6 første ledd, som sier:

“Den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg, skal ha fagbrev innenfor elektrofag som er relevant for de aktuelle arbeidsoppgavene.”

Dette betyr at minstekravet til person som skal utføre oppgaver knyttet til bygging, drift og vedlikehold av arbeidsgiverens egne elektriske lavspenningsanlegg er at vedkommende skal kunne dokumentere relevant fagbrev for de aktuelle arbeidsoppgavene.

Forøvrig må personer som bygger, drifter og vedlikeholder elektriske lavspenningsanlegg være ansatt i den samme underenheten/bedriften som den faglig ansvarlige.
En instruert person uten relevant fagbrev kan også gjøre enkle drifts- og vedlikeholdsoppgaver, forutsatt at dette foregår innenfor definerte rammer og at nødvendig opplæring blir gitt.

Dersom den faglige ansvarlige kun har master- eller bachelorgrad, kan vedkommende ikke selv «bygge» på virksomhetens anlegg. For å kunne gjøre dette, må man ha relevant fagbrev jf. fek § 6 første ledd. Så lenge vedkommende tilfredsstiller kravene i fek § 7, kan denne personen imidlertid utføre enkelte oppgaver knyttet til drift og vedlikehold, jf. fek § 6 tredje ledd.

Internkontroll

Bildet viser forsiden av internkontrollforskriften
Klikk for å gå til forskriften

Etter forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften) plikter virksomheter å utøve internkontroll for å ivareta de kravene som stilles i HMS-lovgivningen. Alle virksomheter som benytter seg av elektriske anlegg eller elektrisk utstyr i sitt virke skal ha et internkontrollsystem som sørger for at elsikkerheten blir ivaretatt.

For virksomheter som selv står for bygging og/eller drift og vedlikehold av egne elektriske anlegg, vil det i tillegg være noen spesielle krav til internkontroll. Det må sørges for at virksomheten har et internkontrollsystem som ivaretar sikkerheten til de ansatte og sikrer rett faglig utførelse av arbeidet.

Dette innebærer blant annet følgende krav:

  • Virksomheten må sørge for, og kunne dokumentere, at faglig ansvarlig tilfredsstiller kvalifikasjonskravene.
  • Virksomheten må sørge for at de som har det faglige ansvaret utøver arbeidet, og er tilgjengelige, innenfor foretakets normale arbeidstid.
  • Virksomheten må være organisert slik at de som har det faglige ansvaret også reelt kan ivareta sitt ansvar i det daglige virket.
  • Det må dokumenteres hvilke anlegg den faglige ansvarlige har det faglige ansvaret for drift og vedlikehold av. Det må oppgis anleggstyper og hvilken underenhet, med bedriftsnummer, disse elektriske anleggene tilhører.
  • Det skal foreligge en beskrivelse av ansvars- og arbeidsområdene for faglig ansvarlig og øvrige fagarbeidere som utfører drift og vedlikehold av elektriske anlegg (omfang og begrensninger).
  • Virksomheten skal ha rutiner som sikrer at virksomheten er registret i Elvirksomhetsregisteret, og rutiner for oppdatering av registrerte opplysninger.
  • Dersom virksomheten oppdager feil knyttet til det utførte arbeidet, skal virksomheten ha et avviksbehandlingsystem for håndtering av slike saker.
  • Virksomheten må besitte rett kompetanse både hos de som er ansvarlige for arbeidet og hos de ansatte som utfører arbeid på elektrisk anlegg og elektrisk utstyr.
  • Virksomheten skal ha rutiner som sikrer at alle ansatte som arbeider med elektriske anlegg og elektrisk utstyr er kompetente til det arbeidet de utfører.
  • Virksomheten skal ha rutiner som sikrer at ansatte får opplæring og at det lages opplæringsplaner i virksomheten.
  • Virksomheten må ha en oversikt over antall ansatte som utfører drift- og vedlikeholdsoppgaver, samt kompetansen til disse (både formell og praktisk kompetanse).
  • Dokumenterte rutiner for opplæring av eventuelt instruert personell med tilhørende instrukser for hva vedkommende kan utføre.
  • Dokumentasjon på årlig opplæring i sikkerhetsforskrifter, herunder Forskrift om sikkerhet ved arbeid i, og drift av, elektriske anlegg (fse).
  • Virksomheten skal ha rutiner for å melde ulykker og uhell ved arbeid på elektriske anlegg.
  • Virksomheten skal ha rutiner for valg av arbeidsmetode og bruk av verneutstyr.
  • Virksomheten skal ha rutiner for bruk og vedlikehold av nødvendig verneutstyr og verktøy i forbindelse med arbeid på elektriske anlegg.

Her finner du «alt» om internkontroll.

Mer informasjon

Nyhetsbladet Elsikkerhet utgis av DSB to ganger i året og har omtalt fek og bedriftselektrikerordningen i flere omganger:

  • 2020-01 Elsikkerhet 92
  • 2017-06 Elsikkerhet 89 (side 10)
  • 2015-02 Elsikkerhet 87 (side 14)
  • 2015-01 Elsikkerhet 86 (side 19)
  • 2014-06 Elsikkerhet 85 (side 6)
  • 2013-12 Elsikkerhet 84 (side 6)

Gå til arkivet for Nyhetsbladet Elsikkerhet

Elektrisk arbeid

  • Finn elektrofagfolk
  • Samsvarserklæring
  • Hva kan du gjøre selv?
  • Installasjon i egen bolig
  • Bedriftselektriker
  • Instruert personell
  • Elkontroll og termografering
  • Elvirksomhetregisteret
  • Installatører

Elektrisk anlegg

  • Elektrisk anlegg
  • Sikringsskap
  • Jording
  • Overspenning
  • Solceller og plusskunder
  • Smarthjem
  • Elbil

Tips og veiledning

  • 10 elsikre tips
  • Vanlige spørsmål
  • Ta elsjekken her
  • Tips når du skal kjøpe bolig
  • Tips når du bygger eller pusser opp
  • Elulykker og strømskader
  • Elsikkerhet for rørleggere
  • Elsikkerhet for eldre
  • Elever i skolen

Internkontroll

  • Om internkontroll
  • Internkontroll landbruk
  • Internkontroll elektrovirksomheter
  • Internkontroll elektromedisinsk
  • Oppskrift på internkontroll

Elektrisk utstyr

  • Salg av elektrisk utstyr
  • Kjøp av elektrisk utstyr
  • Bruk av elektrisk utstyr
  • Hvitevarer
  • Belysning
  • Oppvarming
  • Komfyrvakt
  • Skjøteledninger
  • Elektromedisinsk utstyr
  • Utrygge elektriske produkter

Det lokale eltilsyn (DLE)

  • Kontakt Det lokale eltilsyn
  • Om Det lokale eltilsyn
  • Tilsyn med boliger og hytter
  • Tilsyn med virksomheter
  • Tilsyn med elektrovirksomheter
  • Tilsyn med elektriske produkter
  • Bekymringsmelding
  • Brannetterforskning
  • Informasjonsarbeid
  • Dokumentarkiv for DLE

Regelverk og publikasjoner

  • Forskrifter
  • Lover
  • Normer og standarder
  • Bolignormen
  • Brannstatistikk
  • Nyhetsbladet Elsikkerhet

Elsikkerhetsportalen

  • Om Elsikkerhetsportalen
  • Presserom
  • Bildebibliotek
  • Personvern
Lyse Elnett AS
Postboks 8125
4069 Stavanger
dle@lyse.no
+47 51 90 80 79
Les om cookies og personvern
Elsikkerhetsportalen er utviklet for Lyse Elnett AS av Elsikkerhet Norge AS. Her finner du all informasjon om elsikkerhet på ett sted.
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media AS – www.hamarmedia.no