Dårlige kontaktpunkter og varmgang er spesielt aktuelt i eldre sikringsskap med skrusikringer. Dersom du har et slikt sikringsskap, bør du være oppmerksom på følgende:
- Minimum én gang i året, må du skru til sikringslokkene. Disse har lett for å løsne noe over tid.
- Du må aldri sette inn større sikringer enn det som står i kursfortegnelsen. Bruk av for store eller falske sikringer kan føre til overbelastning av ledningen. Dette har ført til en rekke branner. Sjekk at bunnskruen (porselensring) er intakt slik at det ikke er mulig å sette inn en for stor sikring.

- Du må følge med på at sikringene ikke er unormalt varme. Sjekk det om vinteren når strømforbruket er størst. Hvis de er så varme at du ikke kan holde hånden på dem, må du kontakte en elektriker som kan undersøke forholdene nærmere.
- Unngå å skru sikringene ut eller inn mens det er stor belastning på kursen. Det kan føre til lysbuer/gnister som lager sveisepunkter i sikringslokket og i bunnen av sikringselementet. Slike sveisepunkter vil igjen føre til dårlig kontakt og øke risikoen for varmgang. Skru derfor av de apparatene som er tilkoblet kursen før du skrur ut eller inn sikringen. Følg også med på at det ikke ser brent ut i sikringslokket eller i bunn av sikringselementet.
- Du skal ikke ta på ledninger eller koblinger inne i sikringsskapet. Hvis du ser ledninger som har blitt misfarget, eller at isolasjonen rett og slett har begynt å smelte, må elektriker kontaktes snarest!
- Det er ikke lenger tillatt med skrusikringer i nye boliger. Imidlertid finnes det ingen direkte krav om å skifte ut gamle sikringsskap. Har du et slikt, tyder det likevel på at elektriske anlegget din begynner å bli gammelt. Da er det sannsynligvis heller ikke tilpasset dagens bruk. En oppgradering av sikringsskapet, med bruk av automatsikringer og jordfeilbrytere med fordeling av belastningen over flere kurser vil definivt øke sikkerheten. Kontakt elektriker og be om et tilbud!