Når det begynner å brenne i hytta, vil den ofte ikke være til å redde. Følg disse rådene og sikre deg best mulig mot hyttebrann.
- Kjøp med nye batterier til røykvarsleren før du drar på hytta.
Er røykvarslerne dine eldre enn ti år, bør du like godt bytte dem ut med nye. - Ikke ta med gamle og utrangerte elektriske produkter til hytta!
- Ikke bruk løse ovner når ingen er tilstede! Og bruk skjøteledning med omhu.
- Komfyrbrann/tørrkoking skjer på hytta, akkurat som hjemme!
- Lag en nødplakat! Det gjør det enklere for brann- og redningstjenesten å finne fram.
#Tips 1: Røykvarsler og brannslukningsutstyr
Begynner det å brenne i hytta, er det som regel opp til deg å starte slukningen. Det kan ta lang tid før det lokale brannvesen rekker fram. Derfor er det svært viktig at du har slukningsutstyr tilgjengelig!
Hvert år rykker brannvesenet ut til rundt 100 hyttebranner.
– Det kan være både langt å kjøre og vanskelig å finne frem. Ofte når vi ikke frem før hytta er helt nedbrent, sier brannsjef Erik Rognli i Kongsberg brann- og redningstjeneste til gjensidige.no
Røykvarseleren er det viktigste livreddende brannverntiltaket på hytta. Det er de samme kravene som gjelder for hytter, fritidsboliger og vanlige boliger. Minst en fungerende røykvarsler og brannslokkeapparat eller brannslange. Ofte vil det være behov for flere røykvarslere, slik at varsel om brann høres godt på alle soverom.
Bålbrenning og bruk av stearinlys er ting du bør være oppmerksomme på, men du bør heller ikke gå fra påslåtte elektriske artikler som ikke har vært i bruk på en stund. Ta også en sjekk av sikringsskapet, stikkontakter og støpsler for varmegang. Selv om fristelsen for å leke hobbyelektriker kanskje er større på hytta enn hjemme, så er selvfølgelig risikoen for brann og/eller skade på grunn av elektrisk feil like høy.
Sjekk at du kan svare ja til disse spørsmålene
- Det er montert røykvarsler eller FG-godkjent boligalarmanlegg?
- Røyvarsleren/alarmanlegget fungerer og kan høres på alle soverom med lukkede dører?
- Husbrannslange og/eller brannslokkeapparat er synlig og lett tilgjengelig?
- Egenkontroll av brannslokkeutstyr gjennomføres jevnlig?
- Det er tilstrekkelig med rømningsveier?
- Pipa blir feiet jevnlig?
- Levende lys brukes kun under tilsyn?
- Elektriske apparater slås helt av om natta og når hytta ikke er i bruk?
- Det er ikke synlige skader eller varmgang i sikringsskap, kontakter og ledninger?
- Flyttbare varmeovner brukes kun under tilsyn?
#Tips 2: Kjør brannøvelse
Vet alle hva de skal gjøre hvis det brenner? Det er kanskje forholdsvis lett å komme seg ut fra rommene i første etasje, men mange hytter har hems som kan være rene brannfellene. Noen har ikke fluktveier i det hele tatt, mens andre har små vinduer som kan være vanskelige å ta seg ut gjennom. I en kritisk situasjon kan det bli umulig å ta seg ned i første etasje og ut ytterdørene. Da er hemsvinduene eneste rømningsvei. Legg inn en øvelse på å ta seg ut herfra!
- Å feste og kaste ut brannstigen er det enkle, men så må dere evakuere ut gjennom vinduet med beina først. Det kan være ganske plundrete å finne trinnene og komme seg hurtig ned, men det går raskere hvis du har øvd på forhånd!
- Å teste brannslukningsutstyret er også en viktig del av øvelsen. Gjør det gjerne sammen med barna! Utstyret bør være på et godt synlig sted som alle i familien kjenner til.
- Å sjekke røykvarsleren bør du gjøre hver gang du kommer på hytta! Batteriet tappes fort i vinterkalde hytter.
De nyere hyttene er store med mange rom og flere etasjer. Da kan det bli uoversiktlig. Brann skaper en stressituasjon og det er lett å ta valg som får dramatiske følger. Å øve på hvordan dere raskest mulig forlater hytta under en brann, kan redde livene deres.
#Tips 3: Når du drar fra hytta
- Trekk ut kontaktene (støpsler) av elektrisk utstyr som ikke må stå på. Elektrisitet er hovedårsaken til boligbranner i Norge. Elektronikk i hvilemodus vil alltid være en mulig risiko for brann. Dra ut kontakten til TV og kaffetrakteren.
- Sjekk samtidig støpsler for varmgang (misfarging). Varmtvannstanken, spesielt! Hvis du finner varmgang, kontakt elektriker!
- Steng av vannet og gassen! Om vinteren er det fort gjort at vannet fryser i rørene.
- Det er lurt å la litt varme stå på i hytta (fastmonterte panelovner) når du forlater den for å unngå frostskader. Pass på at det ikke er noe som tildekker ovenene, og at det er god avstand til møbler.
- Motstå fristelsen å sette på oppvaskmaskinen før du drar hjem, selv om det er fristende at oppvasken er ferdig neste gang du kommer.
- Det er fint å stenge hovedstoppekranen også, men det vil fortsatt ligge vann igjen i rørene. Blir det for kaldt i hytta kan rørene sprenges. Da er det en lei overraskelse å komme til en hytte som er full av vann eller is.
#Tips 4: Forebygg hytteinnbrudd
- Gjør hytta mindre fristende for tyver
- Sjekk at verdigjenstander ikke er så godt synlig fra utsiden av hytta.
- Fjern utstyr tyver kan bruke for å komme seg inn.
- Vurder å ta med deg verdifulle ting hjem.
- Ta med deg alkohol hjem, da kan du unngå at tyver slår seg til på hytta og gjør ytterliggere skader.
- Ikke gjem hyttenøkkelen under matta…
I forsikringsvilkårene står det at du må sørge for at hyttedører og vinduer er låst, og at nøkkelen skal oppbevares utilgjengelig for uvedkommende. Nøkkel som er gjemt, oppfyller ikke dette kravet. Hvis tyven har brukt en gjemt nøkkel vil erstatningen avkortes ganske betydelig.