Haugaland Kraft Nett AS

  • Skrift
  • Kontakt
  • Logg inn

Forskrifter

Prosjektering, utførelse, bruk og vedlikehold av elektriske anlegg og elektrisk utstyr reguleres gjennom lover, forskrifter og normer. Forskriftene inneholder utfyllende regler som beskriver hvordan bestemmelsene i loven skal oppnås. En forskrift kan igjen ha tilhørende veiledning som utdyper reglene i forskriften.

Bilde viser regelverkspyramiden

En forskrift er en rettslig bindende regulering som må ha hjemmel i lov. Forskrifter kan i likhet med lover ikke gis tilbakevirkende kraft. Å overtre forskrifter kan være straffbart. Dette forutsetter at enten den aktuelle hjemmelsloven eller forskriften selv foreskriver dette.

De fleste forskrifter er fritt tilgjengelig på www.lovdata.no. Nedenfor finner du en beskrivelse av de mest sentrale forskriftene innen elsikkerhetsområdet, med tilhørende linker til selve forskriften. 

Se relevante lover.
Se relevante normer og standarder.

Forskrift om det lokale elektrisitetstilsyn og sakkyndige som utfører oppgaver for netteier (FDLE)

Forskriften skal sikre at tilsynet som utføres med hjemmel i lov 24. mai 1929 nr. 4 om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr (el-tilsynsloven) utøves på en uavhengig og betryggende måte med sikte på å etablere, vedlikeholde og utvikle forsvarlig elsikkerhet.

Forskriften gjelder for netteiere som av sentral tilsynsmyndighet er pålagt å utføre tilsyn med elanlegg og elektrisk utstyr. Forskriften gjelder også for det lokale elektrisitetstilsyn og sakkyndige som utfører oppgaver for netteier.

FOR-2007-06-29 nr 830: Forskrift om det lokale elektrisitetstilsyn og sakkyndige som utfører oppgaver for netteier

Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (FEK)

Forskriften fastsetter krav til foretak og personer som utfører eller tilbyr å utføre arbeid knyttet til elanlegg og elektrisk utstyr slik at arbeidet ikke fører til skade på liv, helse eller materielle verdier. Med foretak menes også underenheter til et foretak.

Formålet med forskriften er å forhindre at elanlegg og elektrisk utstyr fører til skade på liv, helse og materielle verdier. Ved å stille krav om kvalifikasjoner overfor de som skal arbeide opp mot elanlegg og elektrisk utstyr, vil man sikre at arbeidet gjøres på en slik måte at anleggene og utstyret oppfyller kravene som følger av de tekniske forskriftene. Forskriften skal samtidig bidra til at den som utfører arbeidet er i stand til å ivareta sin egen og andres sikkerhet.

For eier og bruker av elanlegg og elektrisk utstyr er det viktig å merke seg at forskriften regulerer hvem som har lov å utføre arbeider på disse. FEK § 6 med veiledning handler om hva du som ikke-faglærte kan utføre av arbeider i forbindelse med egne elanlegg.

FEK trådde i kraft 1. juli 2013 og erstattet da forskriftene Forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (FKE) og Forskrift om registrering av virksomheter som prosjekterer, utfører og vedlikeholder elektriske anlegg (FRE).

FOR 2013-06-19 nr 739: Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr

Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (FSE)

Forskriften skal ivareta sikkerheten ved arbeid på, eller i nærheten av, elanlegg ved at det stilles krav om at aktivitetene skal være tilstrekkelig planlagt og at det skal iverksettes nødvendige sikkerhetstiltak for å unngå skade på liv, helse og materielle verdier.

Forskriften gjelder for arbeid på, eller i nærheten av, elanlegg som er under spenning eller er tilrettelagt for å komme under spenning, samt for drift av elanlegg. Forskriften gjelder videre for elanlegg under bygging eller demontering, selv om de ikke er tilrettelagt for å komme under spenning, dersom anleggene kan komme under spenning på annen måte.

Eier av virksomhet og eier/driver av anlegg som omfattes av denne forskriften skal sørge for at aktiviteter som reguleres av forskriften utføres forsvarlig.

FOR 2006-04-28 nr 458: Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg

Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (FEL)

Formålet med forskriften er å oppnå forsvarlig elsikkerhet ved prosjektering, utførelse, endringer og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg (opptil 1000V vekselspenning eller 1500V likespenning) og ved bruk av elektrisk utstyr tilkoblet slike anlegg.

Bilde viser forskrifter

Særlig viktig er det å merke seg § 9 som beskriver at eier og bruker av anlegg som omfattes av forskriften skal sørge for at det blir foretatt nødvendig ettersyn og vedlikehold slik at anlegget til enhver tid tilfredsstiller sikkerhetskravene i forskriften, samt at ved bruk og tilkobling av elektrisk utstyr til anlegget skal det vises aktsomhet slik at det ikke oppstår fare for liv eller eiendom.

Enhver som prosjekterer, utfører, endrer eller foretar vedlikehold av anlegg er ansvarlig for at arbeidet som foretas er i samsvar med forskriftens krav.

FOR 1998-11-06 nr 1060: Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg

Forskrift om elektrisk utstyr (FEU)

Formålet med forskriften at elektrisk utstyr som gjøres tilgjengelig på markedet, oppfyller grunnleggende sikkerhetskrav. Forskriften stiller krav til de som produserer, importerer, omsetter og markedsfører elektrisk utstyr og materiell. Herunder også opplysningsplikt overfor forbruker når elektrisk installasjonsmateriell tilbys

FOR 2017-10-10 nr 1598: Forskrift om elektrisk utstyr

Forskrift om elektromagnetisk kompatibilitet

Forskriften skal sikre at apparater og faste installasjoner holder et hensiktsmessig nivå av elektromagnetisk kompatibilitet. Med dette menes at apparater og faste installasjoner skal ha evne til å virke tilfredsstillende i sitt elektromagnetiske miljø uten å forårsake uakseptable elektromagnetiske forstyrrelser for andre apparater og faste installasjoner i dette miljøet.

Forskriften stiller krav til de som produserer, importerer, omsetter og markedsfører slike apparater, samt til de som eier, bruker, prosjekterer, utfører, endrer eller foretar vedlikehold av faste installasjoner som omfattes av forskriften

FOR-2017-10-10 nr 1597 Forskrift om elektromagnetisk kompatibilitet

Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)

Gjennom krav om systematisk gjennomføring av tiltak, skal denne forskriften fremme et forbedringsarbeid i virksomhetene innen arbeidsmiljø og sikkerhet (herunder elsikkerhet), forebygging av helseskade eller miljøforstyrrelser fra produkter eller forbrukertjenester og vern av det ytre miljø mot forurensning og en bedre behandling av avfall.

Forskriften gjelder de fleste typer virksomheter og sier at den som leder virksomheten plikter å sørge for systematisk oppfølging av de kravene regelverket stiller til HMS i sin bedrift. Dette skal gjøres i samarbeid med arbeidstakerne og deres representanter. Hensikten med systemet er å sikre at problemer oppdages og tas hånd om i tide. Internkontroll handler om kvalitetssikring.

FOR 1996-12-06 nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)

Forskrift om håndtering av medisinsk utstyr (FHMU)

Formålet med forskriften er å sikre at medisinsk utstyr til enhver tid er sikkert, vedlikeholdes korrekt og brukes forsvarlig i samsvar med sitt formål. Forskriften er rettet mot virksomheter som f.eks. helseinstitusjoner sykehus, pleie- og sykehjem, klinikker, legekontorer, tannlegekontorer, veterinærpraksiser o.l. Som virksomhet regnes også de som stiller tekniske hjelpemidler til disposisjon for bruk i hjemmet som hjelpemiddelsentraler og kommuner.

Forskriften er en funksjonell forskrift tilpasset forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften). Det er de enkelte virksomhetene som omfattes av forskriften som har ansvar for å innføre og utøve internkontroll for å oppfylle forskriftens krav. Internkontrollen skal være basert på vurdering av risiko som er forbundet med virksomheten eller bruk av det enkelte utstyr.

Sikkerhetskravene forskriften viser til er i praksis det som er nedfelt i de harmoniserte standardene som f.eks. EN 60601- og EN 61010-serien og andre standarder med tilsvarende sikkerhetsmessig gyldighetsområde. Disse standardene angir de tekniske forutsetningene som direktivene fastsetter for at utstyret skal være sikkert med hensyn til utførelse, installasjon og den rent tekniske bruk av utstyret. Det er ikke forskriftens intensjon å regulere de medisinske vurderinger som når og i hvilke sammenhenger utstyret skal brukes.

Forskriften trådte i kraft 1. januar 2014 og er i praksis en utvidelse av virkeområdet til Forskrift om bruk og vedlikehold av elektromedisinsk utstyr (FEMU) og gjelder nå for alt medisinsk utstyr. Sistnevnte oppheves ved ikrafttredelse av den nye forskriften.

FOR 2013-11-29 nr 1373: Forskrift om håndtering av medisinsk utstyr

Forskrift om medisinsk utstyr (FMU)

Formålet med forskriften er å sikre at medisinsk utstyr ikke medfører fare for pasienter, brukere og eventuelt andre personers sikkerhet i forbindelse med produksjon, konstruksjon, omsetning og bruk av slikt utstyr.

Forskriften retter seg mot enhver som produserer, markedsfører eller omsetter utstyr for bruk i Norge eller annen EØS-stat, tekniske kontrollorgan og de som i sin virksomhet eier eller bruker medisinsk utstyr.

FOR 2005-12-15 nr 1690: Forskrift om medisinsk utstyr

Forskrift om maskiner (FM)

Formålet med forskriften er å sikre at maskiner og sikkerhetskomponenter konstrueres og bygges slik at arbeidstakere og forbrukere er vernet mot skader på liv og helse og ikke blir utsatt for uheldige belastninger.

Forskriften er begrenset til å gjelde bygging og konstruksjon av maskiner. Den retter seg derfor mot produsenter, importører, leverandører og andre forhandlere. Bruk av maskiner i en virksomhet omfattes ikke av denne forskriften.

Maskiner som kommer inn under forskriften skal ha samsvarserklæring og være CE-merket. En rekke maskiner omfattes imidlertid ikke av denne forskriften. Disse er listet opp i forskriften § 1 Virkeområde.

FOR 2009-05-20 nr 544: Forskrift om maskiner

Forskrift om utstyr og sikkerhetssystem til bruk i eksplosjonsfarlig område (FUSEX)

Forskriften skal sikre at produktene som omfattes av forskriftene og som gjøres tilgjengelig på markedet, oppfyller grunnleggende helse- og sikkerhetskrav.

Forskriften gjelder for utstyr og sikkerhetssystem til bruk i eksplosjonsfarlig område, komponenter beregnet på innbygging i slikt utstyr og sikkerhetssystemer, og sikkerhets-, betjenings- og justeringsinnretninger til bruk utenfor eksplosjonsfarlig område, men som er nødvendige for eller bidrar til at utstyret og sikkerhetssystemene fungerer sikkert i forbindelse med eksplosjonsfare.

Forskriften stiller krav til de som produserer, importerer, omsetter og markedsfører slikt utstyr og sikkerhetssystemer.

FOR 2017-11-29 nr 1849: Forskrift om utstyr og sikkerhetssystem til bruk i eksplosjonsfarlig område

Forskrift om helse og sikkerhet i eksplosjonsfarlige atmosfærer (FHOSEX)

Formålet med forskriften er å verne arbeidstakere og andre personer samt materielle verdier mot farer som følge av eksplosiv atmosfære; nærmere bestemt beskyttelse mot risiko for brann, eksplosjon og lignende hendelser som kan oppstå der hvor brennbare/eksplosjonsfarlige stoffer er i bruk eller er tildtedeværende/lagret på arbeidsplassen.

I virksomheter hvor det kan oppstå fare gjennom eksplosiv atmosfære, skal arbeidsgiver, eller annen som er ansvarlig for virksomheten, sørge for at bestemmelsene som regulerer sikkerheten følges.

FOR 2003-06-30 nr 911: Forskrift om helse og sikkerhet i eksplosjonsfarlige atmosfærer

Vi anbefaler også informasjon om:

  1. Oppskrift på internkontroll
  2. Elektromedisinsk utstyr
  3. Bedriftselektriker
  4. Tilsyn med virksomheter
  5. Elsikkerhet for rørleggere

Elektrisk arbeid

  • Finn elektrofagfolk
  • Samsvarserklæring
  • Hva kan du gjøre selv?
  • Installasjon i egen bolig
  • Bedriftselektriker
  • Instruert personell
  • Elkontroll og termografering
  • Elvirksomhetregisteret
  • Installatører

Elektrisk anlegg

  • Elektrisk anlegg
  • Sikringsskap
  • Jording
  • Overspenning
  • Solceller og plusskunder
  • Smarthjem
  • Elbil

Tips og veiledning

  • Tips og veiledning
  • Vanlige spørsmål
  • Ta elsjekken her
  • Tips når du skal kjøpe bolig
  • Tips når du bygger eller pusser opp
  • Elulykker og strømskader
  • Elsikkerhet for rørleggere
  • Elsikkerhet for eldre

Internkontroll

  • Om internkontroll
  • Internkontroll landbruk
  • Internkontroll elektrovirksomheter
  • Internkontroll elektromedisinsk
  • Oppskrift på internkontroll

Elektrisk utstyr

  • Salg av elektrisk utstyr
  • Kjøp av elektrisk utstyr
  • Bruk av elektrisk utstyr
  • Hvitevarer
  • Belysning
  • Oppvarming
  • Komfyrvakt
  • Skjøteledninger
  • Elektromedisinsk utstyr
  • Utrygge elektriske produkter

Det lokale eltilsyn (DLE)

  • Kontakt Det lokale eltilsyn
  • Om Det lokale eltilsyn
  • Tilsyn med boliger og hytter
  • Tilsyn med virksomheter
  • Tilsyn med elektrovirksomheter
  • Markedskontroll
  • Bekymringsmelding
  • Brannetterforskning
  • Informasjonsarbeid
  • Dokumentarkiv for DLE

Regelverk og publikasjoner

  • Forskrifter
  • Lover
  • Normer og standarder
  • Bolignormen
  • Brannstatistikk
  • Nyhetsbladet Elsikkerhet

Elsikkerhetsportalen

  • Om Elsikkerhetsportalen
  • Presserom
  • Bildebibliotek
Haugaland Kraft AS
Postboks 2015
5504 Haugesund
www.hkraft.no
eltilsyn@hkraft.no
Tlf: 987 05 271
Elsikkerhetsportalen er utviklet for Haugland Kraft Nett AS av Elsikkerhet Norge AS. Her finner du all informasjon om elsikkerhet på ett sted.
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media AS – www.hamarmedia.no