Hafslund Nett AS

  • Skrift
  • Kontakt
  • Logg inn

Samsvarserklæring for maskiner

9. juli 2018 – oppdatert 30. oktober 2018, kl. 12:50

For maskiner tatt i bruk etter 01.01.1995 krever maskinforskriften at utstyret skal leveres med en samsvarserklæring. Gjennom denne erklæringen påtar produsenten seg ansvaret for at utstyret fullt ut tilfredsstiller alle aktuelle krav i maskinforskriften.

​Samsvarserklæring for maskiner

Før en maskin settes i omsetning skal produsenten, eller dennes representant, utarbeide en samsvarserklæring, sørge for at erklæringen følger maskinen og påføre CE-merket. I samsvarserklæringen bekrefter produsenten, eller dennes representant, og påtar seg ansvaret for, at den aktuelle maskinen er i overensstemmelse med de relevante bestemmelsene i maskinforskriften på det tidspunktet maskinen settes i omsetning eller tas i bruk første gang. Samsvarserklæringen omfatter maskinen slik den ble satt i omsetning og gjelder ikke for tilføyelse av deler eller endringer som er utført av sluttbruker i ettertid. Konstruksjonsendringer som endrer maskinens originale funksjoner kan medføre krav til ny samsvarserklæring av den som har utført endringen.

Samsvarserklæringen skal inneholde følgende opplysninger:

  1. Navn og adresse på produsenten og eventuelt dennes representant i EØS.
  2. Navn og adresse på den fysiske eller juridiske person i EØS-området som har fullmakt til å ferdigstille teknisk dokumentasjon.
  3. Beskrivelse og identifikasjon av maskinen, herunder generisk betegnelse, funksjon, modell, type, serienummer og handelsnavn.
  4. En uttrykkelig erklæring om at maskinen oppfyller kravene i denne forskriften og eventuelt en uttrykkelig erklæring om at maskinen oppfyller krav i andre forskrifter eller relevante bestemmelser. Det skal eventuelt henvises til de tilsvarende direktivene som er offentliggjort i Den europeiske unions tidende.
  5. Navn, adresse og identifikasjonsnummer på det tekniske kontrollorganet som eventuelt har gjennomført typegodkjenning i henhold til vedlegg IX, samt nummeret på typegodkjenningsattesten.
  6. Navn, adresse og identifikasjonsnummer på det tekniske kontrollorganet som eventuelt har attestert fullstendig kvalitetssikring i henhold til vedlegg X.
  7. Henvisninger til de harmoniserte standarder som eventuelt er brukt.
  8. Henvisninger til andre tekniske standarder og spesifikasjoner som eventuelt er brukt.
  9. Sted og dato for erklæringen.
  10. Identitet og signatur til den person som har fullmakt til å utarbeide erklæringen på vegne av produsenten eller dennes representant.

Sammenstillingserklæring for delvis ferdigstilte maskiner

En delvis ferdigstilt maskin skal ha følge av en sammenstillingserklæring. Det er da ikke krav til samsvarserklæring og CE-merking. I sammenstillingserklæringen skal produsenten av den delvis ferdigstilte maskinen opplyse produsenten av den ferdige maskinen om hvilke av de grunnleggende helse- og sikkerhetskravene i vedlegg I i maskinforskriften som er anvendt og oppfylt, samt hvilke andre relevante bestemmelser som er oppfylt. Erklæringen skal også vise til at den delvis ferdigstilte maskinen ikke må tas i bruk før den ferdige maskinen som den skal inkorporeres i er blitt samsvarserklært i overensstemmelsene med forskriftens krav.

Sammenstillingserklæringen skal inneholde følgende opplysninger:

  1. Navn og adresse til produsenten av den delvis ferdigstilte maskinen og eventuelt dennes representant.
  2. Navn og adresse på den fysiske eller juridiske person i EØS-området som har fullmakt til å utferdige teknisk dokumentasjon.
  3. Beskrivelse og identifikasjon av den delvis ferdigstilt maskinen, herunder generisk betegnelse, funksjon, modell, type, serienummer og handelsnavn.
  4. En uttrykkelig erklæring som angir hvilke krav i denne forskriften som gjelder for den delvis ferdigstilte maskinen og at de er oppfylt, og at den tekniske dokumentasjonen for den delvis ferdigstilte maskinen er utarbeidet i samsvar med vedlegg VII, del B, og eventuelt en uttrykkelig erklæring om at den delvis ferdigstilte maskinen oppfyller krav i andre forskrifter og relevante bestemmelser. Det skal i så fall henvises til tilsvarende direktiv som er offentliggjort i Den europeiske unions tidende.
  5. En erklæring om at produsenten eller dennes representant plikter å legge fram relevant dokumentasjon om den delvis ferdigstilte maskinen etter pålegg fra tilsynsmyndigheten, jf. forskriften § 9. Forpliktelsen berører ikke de immaterielle rettighetene til produsenten av den delvis ferdigstilte maskinen.
  6. En erklæring om at den delvis ferdigstilte maskinen ikke må tas i bruk før den maskinen, som denne skal integreres i, er samsvarserklært etter denne forskrift, når det er relevant.
  7. Sted og dato for erklæringen.
  8. Identitet og signatur til den person som har fullmakt til å utarbeide erklæringen på vegne av produsenten eller produsentens representant.

Se detaljer i Forskrift om maskiner (lovdata.no)

Oppbevaring av erklæringer

Produsenten eller dennes representant i EØS skal oppbevare de opprinnelige samsvarserklæringer og sammenstillingserklæringer i minst 10 år etter maskinens, eller den delvis ferdigstilte maskinens, siste produksjonsdato,

CE-merking av maskin

  • ​​Maskinforskriften krever at maskinen CE-merkes. CE-merket skal plasseres rett ved siden av produsentens/representantens navn, og den skal påføres med samme teknikk.
  • CE-merket er et synlig bevis på at produktet, etter produsentens mening, oppfyller samtlige forpliktelser i maskindirektivet. For å kunne påføre CE-merket skal produsenten foreta en samsvarsvurdering. Dette er en vurdering av samsvar mellom det aktuelle produktet og direktivets krav.
  • Maskiner som er nyere enn 01.01.95 skal være CE-merket. Maskiner eldre enn denne dato skal ikke være CE merket. Dersom en maskin endres, vil det kunne føre til et krav om CE-merking, selv om maskinen er fra før 01.01.95. Grunnen til dette er at den da fungerer annerledes etter at den er blitt endret, og derfor behandles som om den var en ny maskin.
  • Hvis maskinene omfattes av flere forskrifter som krever CE-merking, skal CE-merkingen angi at maskinen oppfyller kravene i alle forskriftene.
  • En maskin som importeres fra land utenfor EU/EØS, skal samsvarserklæres og CE-merkes av produsenten eller importøren. Dette gjelder uansett alder på maskinen.

Maskinsikkerhetsnormen

Normen er en elektroteknisk norm som er harmonisert med EUs maskindirektiv og spenningsdirektiv (omfatter også EMC direktivet). Normen ivaretar elektriske forhold definert i direktivene inkludert krav til sikkerhet mot feilfunksjon, fare for utilsiktet start, elektrisk sjokk, dokumentasjon og verifikasjon. Beskyttelse mot mekaniske farer må dekkes ved bruk av andre harmoniserte CEN normer.

NEK EN 60204-1

NEK EN 60204-1 kan benyttes ved konstruksjon, endring og ombygging av f.eks. pakkemaskiner, produksjonsmaskiner, rulletrapper, automatiske dører, ventilasjonsanlegg og tilsvarende. Normen angir mer enn 100 maskintyper som denne kan benyttes for og vil være aktuell både for maskinbyggere og brukere av maskiner. Dette gjelder særlig elektrofagpersoner som bidrar med kompetanse i form av design, prosjektering, utførelse, vedlikehold og service.

NEK EN 60204-1 er en svært sentral norm for alle som arbeider med elektriske installasjoner i industri og næringsbygg. Mange i elektrobransjen arbeider med elektriske installasjoner i tilknytning til maskiner uten å kjenne til hvilke regelverk som gjelder og risikerer derfor å bli sittende med ansvar som maskinprodusent. Ventilasjonsanlegg regnes også som maskiner i denne sammenheng. Skillet mellom fast elektrisk installasjon og maskin går normalt ved tilkoblingsklemmene på maskinen (se figur under).

NEK EN 60204-1 henviser til elsikkerhetsnormen IEC 60364 på områder som omfatter fare for elektrisk sjokk, beskyttelse mot overstrøm, utforming av ledningssystemer, utjevningsforbindelser og verifikasjon. Installasjonsnormen NEK 400 er basert på samme IEC-/CENELEC-norm, men det er viktig å merke seg at bruk av NEK 400 ikke gir samsvar med maskindirektivet; det gir bare bruk av normene som NEK EN 60204-1 henviser til. NEK EN 60204-1 har dessuten mange spesielle krav til elektrisk utførelse for å oppnå dynamisk sikkerhet. Det er få nasjonale avvik. For Norge gjelder også at N-leder skal kunne frakobles ved elektrisk arbeid i maskinen. Dette kan løses med 4-polt hovedbryter.

Definisjon på en maskin

Definisjonen på en maskin er et utstyr der minst én del beveges og drives av en energikilde og som er tiltenkt ett bestemt formål. Maskinbegrepet dekker også en gruppe maskiner som fungerer sammen. Det er ikke krav om å benytte normer ved konstruksjon av maskiner, men dersom harmoniserte normer legges til grunn, vil dette aksepteres av myndighetene i alle EØS land. Det forutsetter at normen er benyttet på riktig måte og at denne er dekkende. Om harmoniserte normer ikke benyttes, får maskinprodusenten en meget omfattende jobb med å dokumentere at valgte løsninger oppfyller kravene i maskindirektivet. Det anbefales derfor å benytte harmoniserte normer der disse er dekkende. Fordi normen dekker en stor gruppe maskiner som markedsføres over hele verden, er normen 60204-1 en av de mest brukte normene i verden.

I Norge gjennomføres bestemmelsene i maskindirektivet i ”forskrift om maskiner”. Her er Direktoratet for arbeidstilsynet (DAT) førende myndighet, men forskriften forvaltes sammen med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Petroleumstilsynet (Ptil). Et sentralt krav i forskrift om maskiner er at maskiner skal risikovurderes mht. alle farekilder. Først og fremst gjelder dette mekaniske farer, men også farekilder som elektrisk sjokk, termiske virkninger,eksplosjonsfare og elektromagnetisk støy skal vurderes.

Vi anbefaler også informasjon om:

  1. Tavlebyggere
  2. Spar strøm!
  3. Nyhetsbladet Elsikkerhet

Elektrisk arbeid

  • Finn elektrofagfolk
  • Hva kan du gjøre selv?
  • Installasjon i egen bolig
  • Bedriftselektriker
  • Instruert personell
  • Elkontroll
  • Elvirksomhetregisteret
  • Installatører

Elektrisk anlegg

  • Elektrisk anlegg
  • Sikringsskap
  • Jording
  • Overspenning
  • Solceller og plusskunder
  • Smarthjem
  • Elbil

Tips og veiledning

  • Tips og veiledning
  • Vanlige spørsmål
  • Ta elsjekken her
  • Tips når du skal kjøpe bolig
  • Tips når du bygger eller pusser opp
  • Elulykker og strømskader
  • Elsikkerhet for rørleggere
  • Elsikkerhet for eldre
  • Elever i skolen

Internkontroll

  • Om internkontroll
  • Internkontroll landbruk
  • Internkontroll elektrovirksomheter
  • Internkontroll elektromedisinsk
  • Oppskrift på internkontroll
  • Oppskrift på internkontroll

Elektrisk utstyr

  • Salg av elektrisk utstyr
  • Kjøp av elektrisk utstyr
  • Bruk av elektrisk utstyr
  • Hvitevarer
  • Belysning
  • Oppvarming
  • Komfyrvakt
  • Skjøteledninger
  • Elektromedisinsk utstyr
  • Utrygge elektriske produkter

Det lokale eltilsyn (DLE)

  • Kontakt Det lokale eltilsyn
  • Om Det lokale eltilsyn
  • Tilsyn med boliger og hytter
  • Tilsyn med virksomheter
  • Tilsyn med elektrovirksomheter
  • Markedskontroll
  • Bekymringsmelding
  • Brannetterforskning
  • Informasjonsarbeid
  • Dokumentarkiv for DLE

Regelverk og publikasjoner

  • Forskrifter
  • Lover
  • Normer og standarder
  • Bolignormen
  • Brannstatistikk
  • Nyhetsbladet Elsikkerhet

Elsikkerhetsportalen

  • Om Elsikkerhetsportalen
  • Presserom
  • Bildebibliotek
Hafslund Nett AS
Det lokale eltilsyn (DLE)
Postboks 990 Skøyen
0247 Oslo
www.hafslundnett.no
Tlf: 21 49 50 67
Kontakt oss
Elsikkerhetsportalen er utviklet for Hafslund Nett AS av Elsikkerhet Norge AS. Her finner du all informasjon om elsikkerhet på ett sted.
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media AS – www.hamarmedia.no