Å kjøpe bolig er en viktig beslutning. Her får du noen tips og råd om hva du bør se etter når det kommer til det elektriske i huset på visningen.
- Les dokumentene nøye! Se hvilke dokumenter.
- Står det ikke oppført i prospektet, spør megleren om sist utførte elkontroll av anlegget.
- Kikk etter antall stikkontakter og bruk av skjøteledninger på visningen.
- Se i sikringsskapet. Er det ryddig, rent og pent? Ingen løse ledninger eller «ruskete» sikringer? Er det jordfeilbryter og overspenningsvern?
- Hvordan ser kabler og ledninger ut?
- Ta gjerne med deg fagfolk på visning hvis du har mulighet, uten at du behøver å bekjentgjøre det.
- Hvis selger opplyser at det elektriske anlegget er oppgradert, så skal han kunne fremlegge samsvarserklæring og dokumentasjon på dette. Be om å få se disse! Det gir deg trygghet om at arbeidet er utført i samsvar med forskriftens krav. Utførende installasjonsvirksomhet (elektriker) skal oppbevare kopi av samsvarserklæringen i minst fem år. Boligeier skal oppbevare dette i hele anleggets levetid.
- Vi anbefaler at det gjennomføres en faglig elkontroll ved alle eiendomsoverdragelser. Spør selger/eiendomsmegler om det er gjennomført kontroll, og be om dokumentasjon på dette.
Kjøpet havnet i retten pga. feil og mangler på det elektriske anlegget.
Hamar Arbeiderblad, september 2020
Dette skal du se etter på visningen

Ta en kikk i sikringsskapet!
- Finnes det automatsikringer og jordfeilbrytere? Overspenningsvern vil du også ha!
Det er i så fall en fordel! Hvis skapet har skrusikringer, bør du ta høyde for at det kan være nødvendig med en oppgradering. - Ønsker du å tilføre flere elektriske produkter enn nåværende eier har?
- Skal du bruke oppvaskmaskin, tørketrommel eller varmekabler i badegulvet?
Da bør du vurdere å oppgradere anlegget og skifte sikringsskapet i samme slengen.

Stikkontaktene
- Er det nok kontakter for ditt behov?
- Har nåværende eier mange skjøteledninger i bruk?
- Kan det hende at du må ta høyde for å montere flere stikkontakter?
- Se etter brunsvidde kontakter eller løse ledninger.
Oppvarming og belysning
I mange eldre boliger er oppvarmingen basert på vedfyring eller oljefyring og belysningen sparsommelig. Det vil ofte tilsi at anlegget ikke er dimensjonert for økt strømforbruk hvis du endrer til elektrisk oppvarming og kraftigere belysning. Tenk også på at downlights har forårsaket en del boligbranner i Norge. Nye regler krever en plastkasse rundt lampene for å unngå at varmen setter fyr på kledningen. Les mer om downlights.
Gamle kabler
Hvis du vurderer å kjøpe et svært gammelt hus med tilsvarende gammelt anlegg, kan det finnes tøyisoliserte kabler og ledninger, eller kabler, med metallisk ytterkappe (kulokabel). Disse ble benyttet før 1960-tallet og på grunn av alderen har de ofte tørr og sprø isolasjon. Det er flere faktorer ved disse kablene som gir økt risiko for overbelastning og varmegang. Vårt råd er å oppgradere slike anlegg. De er utgått på dato!
Mange eldre anlegg er dessverre ikke tilpasset dagens strømbehov og -bruksmønster. Det er ikke noen bestemt levealder for et elektrisk anlegg. Det er bruksmønsteret, og hvordan det elektriske anlegget er tilpasset dette, som avgjør om det er modent for utskifting. Dagens hjem har flere elektriske produkter og et vesentlig høyere strømforbruk enn tidligere. Tenk på dette når du er på visning. Du kan ha et annet behov og bruksmønster enn de som selger.
NRK Trøndelag, april 2018