Det er fire lademetoder, eller «modes» for lading av ladbare biler. Disse uttrykker forskjellige sikkerhetsnivåer for ladingen.
Mode 3
Alle nye elbiler kan lades på denne måten. Denne ladetypen kan brukes både til normallading og i noen tilfeller semihurtiglading med AC. Mode 3-lading består av en egen ladeboks som er montert fast. Dette kan være på veggen hjemme i garasjen, eller i form av en ladesøyle på parkeringsplasser. De samme kontroll- og sikkerhetsfunksjonene som finnes i kabelkontrollboksen i Mode 2 er integrert i denne ladeboksen. Det benyttes en spesialkabel fra boksen til bilen. Denne kabelen kan være fast tilkoblet i ladeboksen eller den kan være løs med et Type 2 støpsel som plugges inn i ladeboksen.
Med denne ladetypen kan bilen teoretisk sett også levere energi tilbake til det elektriske anlegget. Dette medfører en del utfordringer som vi ikke skal gå inn på her.
Mode 3-lading foregår gjennom spesialtilpassede kontakter for lading av elbiler; som kontakter med betegnelsen Type 1 (Yazaki) eller Type 2 (Mennekes). Ladepluggen låses automatisk fast slik at det ikke er mulig å trekke ut pluggen mens lading pågår. Dette forhindrer at det oppstår livsfarlige lysbuer (gnister). Ladekontaktene er også konstruert for å tåle høy belastning over lengre tid og vil dermed tåle den belastningen lading av elbiler medfører. Denne ladetypen er derfor anbefalt fremfor lading gjennnom vanlig stikkontakt av typen Schuko.
Mode 2
Alle nye elbiler kan lades på denne måten. Med denne ladetypen benyttes det en spesialtilpasset kabel mellom bilen og ladeuttaket. På kabelen er det påmontert en styringsboks. Denne omtales ofte som kabelkontrollboks (ICCB – In Cable Control Box) og denne har som funksjon å øke sikkerhetsnivået. Også i dette tilfellet er ladeuttaket som oftest en vanlig stikkontakt av typen Schuko, men kan også unntaksvis være en industrikontakt.
Styringsboksen inneholder gjerne en jordfeilbryter og et relé som overvåker jordforbindelsen til bilen. Ladingen vil stoppe dersom jordforbindelsen brytes. I tillegg sender boksen signaler til bilens ladesystem som begrenser ladestrømmen til innstilt verdi. Ladestrømmen kan være justerbar, ofte i området 8 – 13 A. Vær oppmerksom på at uoriginale ladebokser kan ha høyre ladestrøm. Dette øker faren for varmegang. Ved å velge en ladestrøm på 16A på en 16A kurs, vil kursen altså ha en 100 % belastning over lang tid. Dette frarådes på det sterkeste, nettopp på grunn av faren for varmegang.
Styringsboksen for en mode 2 lader veier fra 1-3 kg og henger cirka 30 cm fra støpselet. Vekten medfører ofte at støpselet sakte men sikkert blir dratt ut av kontakten. Dette fører igjen til at kontakten ødelegges med fare for påfølgende varmgang. Denne problematikken kan unngås ved å montere en kurv eller krok hvor ladeboksen kan ligge under lading.
Mode 1
Dette er den enkleste ladetypen og brukes bare til eldre ebiler. Lading foregår med en vanlig kabel mellom ladeuttaket og bilen, uten noen form for styringsboks. Dette betyr at det ikke er noen sikkerhetsfunksjon i tilkoblingen. Ladestrømmen begrenses kun av bilens elektronikk.
Ladeuttaket er i dette tilfellet som oftest en vanlig stikkontakt av typen Schuko (se bilde til høyre). Dette er vår vanlige husholdningskontakt i Norge som brukes på kurser opp til 16A. Det er gjennom tester og tilsyn med elektriske anlegg, dokumentert at langvarig høy belastning på Schuko kontakter kan føre til varmgang og brann. Maksimal kontinuerlig belastning for en Schuko kontakt bør ikke overstige 8A. Et alternativ til Schuko kontakter er de runde industrikontaktene. Disse er mer robuste og tåler dermed høyere strømmer over lenger tid.
Mode 4
Denne ladetypen innebærer hurtiglading med likestrøm (DC). Laderen sitter i ladepunktet, og elbilens ladesystem kommuniserer med laderen om tilkobling og ladestatus. Ladepluggen låses automatisk fast slik at det ikke er mulig å trekke ut pluggen mens lading pågår. Dette er svært viktig siden det her lades med store strømmer som kan føre til livsfarlige lysbuer dersom pluggen skulle bli fjernet under lading. Som du ser nedenfor, finnes det også her forskjellige kontakter og ladestandarder.
Mange slike ladestasjoner er allerede bygget ut, og det blir stadig flere. Ladestasjonene plasseres ofte ved bensinstasjoner, butikker, kjøpesentre, spisesteder o.l. Ved bruk av hurtigladere kan batteriene lades opp til 80 % kapasitet i løpet av 15-60 minutter avhengig av ladeeffekt og biltype. Batteriene tillater ikke hurtiglading mot slutten av oppfyllingen. De siste 20 % tar derfor noe lengre tid å fylle opp.
CHAdeMO – japanske ladestandard
Løsningen er utviklet i samarbeid med bilindustrien i Japan. CHAdeMO brukes på mange av elbilene som hittil har vært vanlige i Norge og er dermed også vanlig å finne på norske ladestasjoner. Løsningen brukes i dag til DC-lading opptil 50 kW og består av et spesielt ladeinntak på bilen – tilsvarende spesiell ladeplugg – og et kommunikasjonssystem mellom bil og den eksterne laderen. Siden CHAdeMO kun benyttes til DC-lading, må bilene ha et ekstra ladeinntak for normal AC-lading.
Combined Charging System – Europeisk hurtigladestandard
Standarden omtales ofte som Combo eller CCS, og skal tåle lading opp mot 90 kW. Dette er en relativt ny standard som er utviklet av amerikansk og europeisk bilindustri. Flere nye elbiler kommer nå med denne løsningen og stadig flere ladestasjoner bygges derfor nå med mulighet for denne ladeløsningen.
Løsningen innebærer at AC-lading og DC-lading er samlet i ett og samme ladeinntak på bilen, derav navnet Combo. I Europa betyr dette at ladeinntaket har en kombinasjon av Type 2 inntak for AC-lading og et ekstra kraftig inntak for DC-lading. Ladepluggen på hurtigladestasjonene har tilsvarende kombinasjon. Ved hurtiglading skjer kommunikasjon mellom ladestasjon og bil gjennom Type 2 kontakten, mens selve ladestrømmen går gjennom DC-kontakten.
Tesla
Tesla har i utgangspunktet sin helt egen ladestandard. I Europa leveres imidlertid Tesla Modell S med Type 2 ladeinntak beregnet for en Type 2 ladeplugg, men med modifikasjoner for også å tåle DC-lading med høye strømstyrker. Dette betyr at det er samme ladeinntak for både normallading, AC Type 2 hurtiglading og lading gjennom Teslas superladere for Modell S. Dette er Teslas dedikerte DC-ladepunkt med tilgjengelig ladeeffekt opp mot 120 kW. Det kan også komme adaptere som gjør det mulig å koble Tesla Modell S til andre typer DC-hurtigladere som CHAdeMo eller Combo.