Hva skjer når mange i blokka har elbil? Alle sameier og borettslag må finne ut hvordan de best løser behovet for ladestasjoner.
Tilrettelegging for gode lademuligheter
Borettslag og sameier over hele landet må legge til rette for lading av ladbare biler. Mange eiere av ladbare biler har møtt motstand i kampen for å få etablert gode ladepunkter i fellesgarasjene. Fra 1. januar 2018 kan ikke styret i sameier nekte lading uten svært god saklig grunn. Lading fra vanlige stikkontakter i fellesgarasjer er ulovlig! Ansvar for strøm, betaling og infrastruktur generelt legges på fellesskapet.
Har elanlegget nok kapasitet
Flere sameier har gitt tillatelse til installasjon for noen seksjonseiere. Problemet oppstår når nummer ti ønsker å installere og det elektriske anlegget ikke har nok kapasitet til flere. Det er derfor hensiktsmessig med en sentralisert løsning. Første skrittet er å ta kontakt med netteier for å sjekke hvor mange ladepunkter det er kapasitet for.
Det store effektbehovet kan være utfordrende når du skal ha 16A på 100 parkeringsplasser. Det er ikke alltid nok effekt tilgjengelig i trafostasjonen. Dersom det er behov for å styrke strømforsyningen, må sameiet/borettslaget belage seg på å betale et anleggsbidrag til netteier.
Styring for å unngå effekttopper
Effekttopper kan bli en utfordring hvis alle setter bilen til lading når de kommer hjem på ettermiddagen. Det finnes ulike løsninger for å unngå behovet for å installere egen 16A kurs til hver ladeplass.
Om det elektriske anlegget skal dimensjoneres for 100 ladeplasser, og hver plass skal ha 16 ampere tilgjengelig, må i praksis anlegget være dimensjonert for minst 1600 ampere.
Det finnes ladesystem der ladestasjonene har dynamisk laststyring som benytter ledig kapasitet, og som fordeler dette jevnt ut til ladepunktene etter behov. Det kan også ha et køsystem, hvor bilene lades i tur og orden.
Tilrettelegging av ladepunkter for elbil øker verdien i borettslag og sameier. Det er en langsiktig investering. Les om borettslaget som installerte 128 elbilladere. Det har trolig økt verdien av parkeringsplassene med et sekssifret beløp.
Elbiler mangler ladeplass
Mellom 60 – 70 000 husstander i Oslo mangler ladeplass viser undersøkelser NAF har gjort. På landsbasis er det så mange som 650 000 bilister som i dag ikke kan lade hjemme.
Styrene i borettslag og sameier må ta initiativ til å kartlegge behovet for lading av elbiler og hybridbiler, og legge til rette for gode løsninger i fellesgarasjer.
Hvordan gå fram?
Endringen i eierseksjonsloven gjør at de som bor i sameier kan kreve å få installert ladepunkt for elbil. Borettslag reguleres av borettslagsloven, og det er på tide å endre loven slik at borettslag får samme regelverk som sameier. Det er lurt for borettslaget å begynne å tenke på det nå.
Utfordringen er i stor grad at styrene/beboerne ikke vet hvordan de skal gå fram. Vi anbefaler å ta kontakt med Elbilforeningen. De tilbyr en partsnøytral rådgivningstjeneste for dette.
Les også Teknisk Ukeblad (TU) sine åtte feller dere må unngå.
Støtteordninger til ladepunkter
Mange kommuner og fylkeskommuner har støtteordninger hvor bl.a. borettslag kan søke om tilskudd til etablering av ladestasjoner for ladbare biler. I Oslo gis det støtte på 20 prosent av investeringskostnadene inntil 5 000 kroner per ladeplass det legges til rette for. Hvert enkelt sameie kan få støtte opp til 1 million kroner. Dette inkluderer blant annet kartlegging av behov, prosjektering og elektrisk installasjon fram til ladestasjonene. I budsjettet for 2019 har Oslo kommune satt mål om å etablere 15 000 nye ladepunkter ved hjelp av støtteordningen for etablering av ladeplasser for sameier og borettslag. Sjekk med din kommune og fylkeskommune.
9. januar 2019: En undersøkelse Opinion har utført for NBBL og Norsk Elbilforening viser at rundt 400 000 nordmenn som bor i borettslag og sameier vegrer seg for å kjøpe elbil fordi de mangler lademuligheter. Les mer om undersøkelsen hos Elmagasinet.