Ladevett
Elsikkerhet i utleieboligerHalvparten av alle boligbranner skyldes elektriske feil eller feil bruk av elektrisk utstyr. Utleier har ansvaret for det elektriske anlegget, mens leietaker må melde fra hvis ikke alt er som det skal.
JordingVed å jorde elektriske anlegg og elektrisk utstyr vil strømmen ledes til jord dersom det oppstår en feil. På denne måten kan man unngå farlige situasjoner som f.eks. støt ved jordfeil. Det er derfor viktig at jordingsanlegget er i orden!
SikringsskapetSikringsskapet er selve hjertet i det elektriske anlegget. All strømmen du bruker går gjennom sikringsskapet. Sikringsskapet er et knutepunkt med store belastninger og risiko for varmgang dersom det oppstår en feil.
OverspenningsvernOverspenninger som kommer inn fra strømnettet kan gjøre store skader på det elektriske anlegget og det du har koblet til dette.
Vanlige spørsmål om bruk av elektrisk utstyrHer finner du svar på noen vanlige spørsmål knyttet til bruk av elektrisk(e) utstyr/produkter.
10 elsikreHer gir vi deg 10 elsikre råd for at du skal kunne holde hjemmet ditt elsikkert.
Hvis det brenner, hva gjør jeg?1. Redde 2. Varsle 3. Slokke
Åtte ting du bør sjekke før du legger degEt par minutters runde i hytta (eller hjemme) før tannpussen, minimerer risikoen for brann i påsken. Her er sjekkpunktene:
Brannfarlige varmtvannsberedereKanskje begynner det å brenne i varmtvannsberederen hjemme hos deg?
Oversikt over farlige produkterBåde privatpersoner, importører, produsenter og forhandlere skal melde ifra til myndighetene hvis de oppdager produkter som er eller kan være farlige.
Vanlige spørsmål elanleggHer finner du svar på noen vanlige spørsmål knyttet til det elektriske anlegget.
Slik kan du teste jordfeilbryterenProdusentene oppgir noe forskjellige intervaller for hvor ofte jordfeilbryteren skal testes, men hyppigheten av testene vil normalt fremkomme av brukerveiledningen for jordfeilbryteren som skal finnes i sikringsskapet.
DownlightsDownlights har lenge vært populære i norske hjem. Dessverre utgjør disse en stor risiko for brann dersom de monteres feil, noe det finnes mange eksempler på.
HvitevarerVaskemaskiner, oppvaskmaskiner og tørketromler utpeker seg i brannstatistikken som de mest utsatte hvitevarene. Boligbranner som tar liv oppstår som oftest om natten.
Stikkontakter og støpslerBrunsvidde lokk på stikkontakter og støpsler er tegn på at noe er galt. Se det! Gjør noe med det! Unngå brannfaren!
Komfyr og platetoppTørrkoking og antenning av olje/fett på komfyrer og platetopper er den vanligste årsaken til boligbrann! ​Dette skyldes uforsiktighet, uoppmerksomhet og glemsomhet ved matlaging. Det kan du gjøre noe med!
SkjøteledningerBruk av skjøteledninger er ikke farlig i seg selv, men mange bruker dem på feil måte. 7/10 nordmenn kobler elektriske produkter til brannfarlige skjøteledninger i hjemmet sitt.
Selvgjort kan være livsfarligSelvgjort er ikke alltid velgjort. Tvert i mot kan det være livsfarlig!
BolignormenNEK 400-8-823, også kalt "bolignormen", er en delnorm (standard) som er spesielt rettet mot elektriske installasjoner i boliger.

 

 

_self0